EEN GREEP UIT DE ARTIKELEN DIE IK DE AFGELOPEN 20 JAAR SCHREEF

EEN BEETJE BETUTTELEN MAG BEST
(337kb)
VRIJ NEDERLAND Wat gezond eten is, dat weten we eigenlijk niet zegt hoogleraar voedsel en gezondheid Jaap Seidell. Eén ding weet hij wel: obesitas is een armoedeprobleem en geen welvaartsziekte – het is de cholera van deze tijd. Opgenomen in de top 75 best verkochte artikel 2016 van Blendle.
DE LAATSTE PALING
(4mb)
BOEK De laatste paling, sterke verhalen over ons eten. Collega onderzoeksjournalist Rineke van Houten en ik gaan in deze bundel op zoek naar het verhaal achter ons eten. We zetten het mes in voedselmythen en prikken holle marketingpraatjes. Klopt het wel wat we (w)eten?

DE ZIN EN ONZIN VAN DE WATERVOETAFDRUK
(157kb)
DE CORRESPONDENT Bijna 95 procent van al het water dat we verbruiken zit verborgen in alledaagse producten, zoals een kop koffie of een katoenen T-shirt. Maar de berekening van onze zogenoemde 'watervoetafdruk' is niet onomstreden. Hoe problematisch is ons waterverbruik precies?
FLEUR, DE SUDDERLAP
(4mb)
VRIJ NEDERLAND Weet wat je eet, luidt het nieuwe credo. Maar smaakt die biefstuk nog wanneer je hem levend en wel die laatste minuut recht in haar donkerbruine ogen hebt gekeken? Willen we wel weten wat we eten, als het om vlees gaat? 

EEN TWEEDE KANS VOOR SPULLEN ÉN MENSEN
(5mb)
BAANBREKER Groei! Voor sociaal ondernemer Gert-Jan Dekker vormt die ambitie het heilige vuur. Ieder kwartje in de kassa van zijn Rataplan-kringloopwinkel draagt bij aan de mogelijkheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan betaald werk te krijgen.
VROUWEN RUKKEN OP NAAR DE WATERTOP
(3mb)
WATERFORUM Vrouwen zijn bezig aan een opmars richting de top van de watersector. Ik inventariseerde voor de diverse sectoren hoe het staat met de girlpower in het water. 

DE LANGE ADEM VAN BAS HAAN
(59kb)
VVOJ Het is opnieuw hommeles rondom de Teevendeal. VVD-minister Van der Steur moet zich voor de Kamer verantwoorden voor de nieuwste onthullingen van Nieuwsuur-journalist Bas Haan. Een kijkje in de keuken van een vasthoudend journalist.
ROZENPERK WORDT EETBARE STRAAT
(228kb)
BINNENLANDS BESTUUR Van buurtmoestuin tot Natuursuper; steeds meer bewoners verbouwen hun eigen eten. In moestuinen, binnentuinen, vierkante bakken, op de stoep, buurtplantsoenen of desnoods óp het dak. Voor Binnenlands Bestuur zocht ik samen met Brigit Kooijman uit hoe gemeenten stadslandbouw kunnen stimuleren.

BAANZOEKERS
(3mb)
INTERMEDIAIR PW Nu het laatste ontslag is afgerond, zijn ze zelf aan de beurt. Hoe is het om als P&O'er op zoek te moeten naar werk? Voor jezelf. Heb je dan last of gemak van je beroepsdeformatie?
RED DE PALING: EET HEM OP!
(90kb)
VRIJ NEDERLAND Het gaat slecht met de paling. Dus voortaan liever een toastje brie zou je zeggen. Maar zo simpel ligt dat niet. Voor Vrij Nederland zocht ik samen met Rineke van Houten uit hoe bedreigd de paling eigenlijk is en of duurzame kweek soelaas kan bieden.

DE SLAG OM HET PERSONEEL
(241kb)
VNG MAGAZINE  Hoezo schaarste op de arbeidsmarkt? Groningen werd overspoeld door hoogopgeleide jongeren. Maar vaak is het anders. Om sollicitanten te verleiden tot een baan als gemeente-ambtenaar is alle hulp welkom. 
EET (JEZELF) BETER
(316kb)
GEZONDGIDS Een op de zes patiënten komt ondervoed uit het ziekenhius. Want wie ziek is, heeft  wel iets anders aan zijn hoofd dan eten. Terwijl goed eten juist bij ziekte belangrijk is om goed te kunnen herstellen. Ziek zijn is topsport.

VERGETEN SCHEDELS IN HET TROPENMUSEUM
(81kb)
HET PAROOL In het depot van het Tropenmuseum staan kaarsrecht op een plank rijen kartonnen dozen met daarin de afgestofte stoffelijke resten van duizenden koloniale onderdanen. Het museum zit met deze ongemakkelijke erfenis in de maag. 2007
SCHIMMIGE OLYMPIADE
(586kb)
TROUW Is het door de overheid gesubsidieerde scholierenolympiade Inespo een ontmoetingsplaats voor het Gülen-netwerk? Samen met Rineke van Houten ontrafelde ik voor Trouw achtergrond en feiten rondom dit evenement. 

ELMEX MOET ZICH SCHAMEN!
(214kb)
KASSA Shampoo, scheerschuim: in veel producten die we elke dag gebruiken stoppen fabrikanten onzichtbare, minuscule stukjes plastic. Een enorme bedreiging voor het milieu én voor onze gezondheid. Een interview met Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation.
WAT EEN SNEAKER!
(2mb)
QPQ Samen met jong creatief talent uit ontwikkelingslanden een sneaker op de markt zetten, die niet alleen spectaculair mooi en goed is, maar ook nog eens de lokale creatieve industrie stimuleert. !syou mixt sociaal ondernemerschap met design en flikt het. Wat een sneaker!

DIK IN ORDE
(4mb)
VRIJ NEDERLAND Iets te zwaar? Geen paniek. Van 'gewoon dik' ga je niet eerder dood en bovendien: de 'leefstijladviseur' weet raad.
DE KEERZIJDE VAN DIVERSITEIT
(63kb)
WERF& Stigmatiserend, denigrerend, zinloos. Soms pakt diversiteitsbeleid totaal verkeerd uit. Voor Werf&, vakblad voor recruiters, belicht ik de keerzijde van de goede bedoelingen. 2009

DE SCHIJF VAN VIJF OP DE SCHOP
(631kb)
CONSUMENTENGIDS Er komt een nieuwe Schijf van Vijf. En dat wordt tijd, zeggen critici. Zij vinden de voedingsadviezen achterhaald en te beperkt. Is dat zo?
ZWEEM VAN TWIJFEL
(201kb)
TROUW Staan internaten van de Turkse Fethullah Gülenbeweging integratie in de weg? Volgens onderzoek dat de Tweede Kamer liet uitvoeren, zijn die internaten inmiddels gesloten. Die conclusie is voorbarig, blijkt uit onderzoek van Rineke van Houten en Annemarie Geleijnse.

DE NADAGEN VAN DE SCHOOLMELK
(101kb)
HET PAROOL Schoolmelk wordt iets van vroeger. De hoeveelheid is in tien jaar tijd meer dan gehalveerd. Te veel gedoe -en de kinderen zijn dik zat, vinden scholen. Voor Het Parool zocht ik, samen met Rineke van Houten, uit waarom Amsterdam van de schoolmelk afstapt.
DYSLEXIE VOORSPELLEN EN VOORKOMEN
(83kb)
NWO-HYPOTHESE Is het mogelijk vroege voorlopers van dyslexie te vinden om zo op jonge leeftijd te voorspellen of kinderen later dyslexie ontwikkelen? En valt er preventief iets aan te doen? De eerste resultaten van  NWO-onderzoek naar dyslexie zijn veelbelovend.

UNDERCOVER NAAR DE ZONNESTUDIO
(953kb)
KASSA Jongeren onder de achttien jaar mogen in Nederland niet worden toegelaten in een zonnestudio. Maar weigeren ze ze ook echt? Voor Kassa TV en Kassa Magazine nam ik samen met twee jonge 'nichtjes' de proef op de som. Met schokkend resultaat.
CELLULOSE WINNEN UIT AFVALWATER
(78kb)
WATERFORUM Waterschappen, verenigd in de Energie & Grondstoffenfabriekm zetten een belangrijke nieuwe stap richting de cirrculaire economie. Na biogas en struviet gaan ze cellulose winnen uit afvalwater. De waterschappen zijn er klaar voor. Nu de markt nog.